• Svet vs. Budúcnosť

    Otepľovanie. Čo s ním?

    Redakcia — September 2019

    Lokálna priemerná teplota aj u nás vykazuje z roka na rok stúpajúcu tendenciu. To je neodškriepiteľný vedecký fakt. Čo presne to pre nás lokálne znamená a aké máme možnosti tento lokálne globálny trend zvrátiť? Povedzme si to na rovinu.

    Hypotézu, že hlavnou príčinou otepľovania je ľudská činnosť, môžeme vylúčiť ako prvú. Dôvod je vlastne úplne triviálny a nijako nesúvisí so žiadnymi sprisahaniami vedcov a finančníkov. Všetky (aj tie dobré) modely klímy skrátka vychádzajú zo zjavne nesprávneho predpokladu o guľatosti Zeme. Ak si zoberieme klimatické rovnice na plochej zemi, tak pozorované otepľovanie je úplne prirodzeným dôsledkom takmer periodických opakovaní teplejších a chladnejších geologických období rôznej dĺžky.

    Vychádzajúc z paradigmy plochej Zeme naše modely predpovedajú, že otepľovať sa bude zhruba do roku 2450, kedy priemerná teplota dosiahne kritickú hotnotu 300 Kelvinov. Následne príde k obrovskej niekoľkoročnej búrke a krupobitiu, dôsledkom ktorého nastane ochladenie atmosféry aj povrchu Zeme. Okolo roku 2480 sa z týchto zrážok vytvorí prakticky na celej planéte ľadová pokrývka dostatočná na to, aby odrazila prakticky všetko svetlo dopadajúce zo Slnka. Morské prúdy sa takmer zastavia a do konca dvadsiateho šiesteho storočia tu budeme mať miernu dobu ľadovú, ktorá vydrží niekoľko tisícročí. Takúto predpoveď nám dajú v hrubých rysoch všetky serióznejšie súčasné klimatické modely. Stačí len akceptovať plochý fakt.

    Predpokladaný vzhľad Zeme po roztopení ľadovcov.

    Otepľovanie nevieme zastaviť, rozumnejšie preto bude sa na teplejšie časy pripraviť už teraz. Pozrime sa teda na očakávaný scenár. Ľadovce sa roztopia a vplyvom dvíhania morskej hladiny stratíme časť pevniny. Kanada bude mať najväčší polostrov na plochozemi, keď sa Veľké Jazerá spoja s oceánom. Kennedyho vesmírne stredisko sa premiestni z Floridy do Texasu, odkiaľ bude dochádzanie na Mesiac oveľa jednoduchsšie. Amazonka už nebude najväčšou riekou na svete a z pôvodných dažďových pralesov sa stanú najnavštevovanejšie dovolenkové destinácie. Dvíhajúca sa hladina oceánov definitívne vyrieši problém s ebolou v západnej Afrike. Z Arabského poloostrova sa stane Arabský ostrov, čo výrazne zlepší lokálne klimatické podmienky a obmedzí až úplne zastaví migráciu. Časť Sibíra sa tiež ocitne pod vodou, ale to je jedno, lebo tam aj tak nič nie je. Čína klesne z tretej najväčšej krajiny na svete až na piatu priečku, zato ale bude mať viac pobrežia, čo niekoľkonásobne posilní lodný export, najmä na Antarktídu. Toto budú jedny z najzávažnejších dopadov oteplenia plochej Zeme, avšak Homo sapiens dovtedy už nebude sapiens, a preto ho to nebude trápiť.

    Čo na rovinu o týchto nových faktoch hovoria známe mená už dnes?

    Pred 50 rokmi som mal podobný nápad, ale bol som nedôsledný. Celé to divadlo s raketami, satelitmi a obletmi kozmonautov okolo Zeme. Vyzerá to, že o sto rokov, si už nikto nespomenie na mená ako Gagarin a Armstrong. Ale snáď budú iné mená.

    — Ľuboslav Chlebíček (odborník na klimatizáciu)

    Konečne vysvetlenie, ktoré má hlavu a pätu. Logicky môžeme očakávať, že naši bratia za riekou Moravou vymyslia aspoň niektorým svojim mesiacom nové mená. Možno Leden bude Listopad.

    — Drahoslava Blesková (etno logička)

    Sme na rozcestí. Autorov tejto štúdie osobne poznám z konferencií. Čo meno, to pojem v modernej klimatológii. Samorejme treba ich modely ešte overiť a prípadne spresniť. Ale neviem, či nám na toto ešte zostáva čas."

    — Oleg Chlapin (vysokoškolský futurológ)

    Dnešný deň si píšem do kalendára. Stratili sme nádej, že vieme niečo zmeniť. Čakry Zeme sa vyliečia samé. Presne ako nám hovoria kryštály. Zachráni nás už len zázrak. V mene nás všetkých sa za nás prihovorím a nájdem pokoj.

    — Alica Zázračná (veštica budúcnosti)

    Nečakané, ale geniálne. Z profesionáleho hľadiska je mi ľúto, že prestane mať zmysel obohacovať predpovede pranostikami podľa aktuálneho mena v kalendári. Vlastne pranostiky ako také zostanú len spomienkou. Teším sa na predpovede, aj keď bez pranostík to bude nuda.

    — Matúš Al Odin (nonstop rosnička)

    Lepšie časy už zjavne boli a dnes je už asi naozaj jedno aká je príčina. Extrémne prejavy počasia budú narastať na sile, aj početnosti. K rastúcej teplote sa pridajú rastúce spoločenské tlaky. Internetom sa budú rýchlosťou svetla šíriť zašifrované poplašné správy. Migranti vyrazia a ich prúdy zmenia hranice. Ale z pohľadu meteorológie sa teším, čo všetko nám naša vodou nabitá atmosféra predvedie."

    — Ľudomil Miľko (meteorológ bez šifier)

    Tajnička mesiaca

    Vyriešte tajničku na tento mesiac a získajte doživotné predplatné!

    Hra na tento mesiac

    Niečo pre zábavu i zamyslenie. Potrápte svoje mozgové bunky.

    Mesiac v znamení Panny

    Tento mesiac veští Panna Cota.

    Septembrový test

    Test TEST.

    Kruh v obilí na tento mesiac

    INZERCIA

    INZERCIA