• Svet vs. Slovensko

    Pod tlakom Bruselu. Naozaj sme to chceli?

    Redakcia — Júl 2019

    Zoznam vybraných európskych nariadení, ktoré postupne plnia pohár našej trpezlivosti. Kedy pretečie?

    Enzmyselné (pre n=0) smernice úradníkov a byrokratov z Bruselu strpčujú život prakticky všetkým. Pripravili sme pre Vás, aj pre nás, výber tých najenzmyselnejších nariadení. Posúďte sami.

    1. Začiatkom roku 2003 sa zo dňa na deň Slovensko muselo vzdať domácich zabíjačiek a obmedziť tým domáce násilie na úplne neakceptovateľné minimum.
    2. Okrem nás sa toto nariadenie vtedy dotklo aj Grékov a nasledoval kolaps ich domácej ekonomiky.
    3. Bratia Česi si dlhé roky zvykali na život v sandáloch s ponožkami, ale od ďaľšieho roka budú musieť tento zvyk z estetických dôvodov opustiť.
    4. Elektrina z okolitých jadrových reaktorov bude od roku 2020 napájať rakúske elektrické siete. Deje sa tak napriek finančne udržateľným protestom.
    5. Radosť Ukrajine po podpise prístupovej zmluvy narušilo minuloročné zavedenie GDPR, kvôli ktorému sa školy museli vzdať obľúbených Násteniek.
    6. Španieli uz tri roky nevedia poriadne povysávať a prach postupne zohaľuje celú krajinu. Poobedné siesty sa končia v depresiách.
    7. Terajší pápež má hlavu v smútku a myseľ v modlitbách. Vo Vatikáne si od marca tohoto roku už svoj obľúbený kebab nedá.
    8. Á la carte pizza s ananásom je výsledkom Taliansku nanútenej smernice o zrovnoprávňovaní jedál a chutí prijatej parlamentom v roku 2009.
    9. Takým Estóncom nedá spávať igelitkový zákon, ktorý prijali ešte v roku 2000. Podľa neho má každý estónec právo na jednu igelitku, ktorú si raz týždenne môže vymeniť za novú.
    10. Yvette Gyúsz, maďarská ministerka turistického ruchu, musela tento rok doma presadiť uvoľnenie regulácii pre roaming.
    11. Časté zranenia pri potýčkach rumunskej mládeže už v roku 2000 vyriešil zákaz nosenia vreckových nožov na verejnosti.
    12. Od roku 1998 museli Estónci presedlať na zohrievanie vody na slnku, keďže obmedzenia na výkon kanvice boli (a sú) natoľko prísne, že vodu skôr chladia, než zohrievajú.
    13. Nóri si už viac nemôžu striedať zimný a letný čas so zvyškom Európskej únie na základe bilaterálnych dohôd.
    14. Islanďania a ich deti sa tieto Vianoce nebudú tešiť z darčekov. Obmedzenie lovu veľrýb spôsobilo, že Santa Klaus nebude mať k dispozícii žiadnu loď.
    15. Elementárne nepochopenie národnej identity demonštrovali byrokrati z Bruselu, keď Poliakom minulý rok nanútili kontrolovať kvalitu krowiek.
    16. Svetová cena fínskej vodky tento rok prudko klesla po tom, čo euroúradníci prišli k záveru, že na vodke nič fínske nie je.
    17. Úroda vo Francúzsku bude ďalší rok vyššia. Ako však budú nanútené geneticky modifikované rastliny chutiť negeneticky vyšľachteným chuťovým pohárikom Francúzov, ukáže až čas.
    18. V Turecku po zákaze obľúbených drepových záchodov posledné dva roky exponenciálne stúpa počet prípadov obezity.
    19. Ekonomické dopady všetkých opatrení ako prví pocítia vždy Nemci. Od roku 1995 im patrí prvé miesto v raste HDP.
    20. Únia od Albánska žiada po vstupe premenovať hlavné mesto, aby nebolo spájané so sídlom bruselského Tirana.

    Tajnička mesiaca

    Vyriešte tajničku na tento mesiac a získajte ďalšie číslo zadarmo!

    Hra na tento mesiac

    Niečo pre zábavu i zamyslenie. Potrápte svoje mozgové bunky.

    Mesiac v znamení Raka

    Tento mesiac od veštca Herberta.

    Júlový pro-test

    Test alternatívnych znalostí.

    Kruh v obilí na tento mesiac

    INZERCIA