• Svet vs. História

    Prvá plavba okolo sveta. Čo nám taja?

    Redakcia — Júl 2019

    Čaká nás významné výročie. Pred 500 rokmi (presne 30. augusta 1519) započal portugalec Fernando Magellan vôbec prvú plavbu okolo sveta. Vraj ňou ako prvý naozaj dokázal, že Zem je guľatá. Dnes vieme, že to ani zďaleka nie je pravda. Oboplávanie sveta vôbec neznamená, že Zem nie je plochá. Zaznamenal v denníku o jeden deň menej, ale sú miesta na Zemi, kde Slnko nezapadne aj niekoľko dní. A v týchto moriach sa plavil aj Magellan. Vlastne je divné, že stratil iba jednu noc. S dnes dostupnou technikou by sme nikdy k záveru o guľatosti Zeme neprišli. Všetky lode jeho flotily a aj celú jeho púť by sme jednoducho mohli celý čas sledovať vlastnými očami.

    Dostupné zdroje však uvádzajú nasledovné: "... lode vyplávali skoro ráno. Keď sme vyšli pred poludním na pobrežie, rozložili sme si ďalekohľady na zem, keďže statívy nám nejakí fagani ukradli ešte večer pred tým. Pozreli sme na lode a videli sme, že pomaly zachádzajú za obzor a vidno z nich už len sťažne..." Uznávaný špecialista na plochú Zem, doc. Fillhamer z Univerzity života v Skalici má na túto nezrovnalosť nasledujúce vysvetlenie: "V tých časoch neboli možnosti výroby dokonale rovných predmetov. A tak sa domnievam, že použité ďalekohľady boli jednoducho krivé. A teória relativity nám potom hovorí, že ak na plochej Zemi použijeme krivý ďalekohľad, tak výsledky budú také isté, ako keby sme použili dokonale priamy ďalekohľad na krivej Zemi.

    Riaditeľ vešteckej rady Flat Earth Association (FEA), Klaus von Trotl, sa k tomuto naratívu pridáva. A aby dokázal slepej väčšine, ako veľmi sa mýli, rozhodol sa danú plavbu verne zrekonštruovať. Zhotovil dve sady lodí - jednu s doprava zakrivenými kormidlami a druhú s doľava zakrivenými kormidlami. Jeho slovami: "Nikto nikdy nepočul, že by lode mali kormidlá zakrivené nadol, tak ako by potom mohli sledovať takzvané zakrivenie Zeme? Pri mojej rekonštrukcii si kladiem vysoké ciele, a to: nielen dokázať, že Zem je plochá, ale aj zistiť, ktorým smerom sa naša placka zatáča.

    Obrázky: 1. Albrech Dürer, Zdroj: Columbus, 2. Heinrich Scherer, Zdroj: Library Princeston, 3. podľa Map of Ortelius, Zdroj: Wikipedia

    Nám sa podarilo zistiť niektoré detaily tento mesiac začatej plavby celej flotily. Lode s názvami Trinidad, San Antonio, Concepcion, Victoria a Santiago sú verné repliky Magellanových s majestátnou výškou presne 15 metrov nad hladinou presne tak, ako sú znázornené na dobových mapách (viď obrázok). Spoločne vyplávali dňa 18. júna skoro ráno zo Španielska. Nadšenci si na brehu, podobne ako pri pôvodnej plavbe, rozložili svoje, tentokrát rovné, ďalekohľady priamo na zem. Na pravé poludnie GPS súradnice ukazovali, že lode neboli rovnako ďaleko.

    Najďalej sa dostala Trinidad, ktorú zaznamenali vo vzdialenosti 6,953 námorných míľ (nmi) od pobrežia. V tesnom závese za ňou bola Victoria, ktorá bola od pobrežia vzdialená 6,396 nmi. Lode San Antonio a Santiago nestihli včas rozprestrieť plachty a dostali sa len do vzdialenosti 4,724 nmi od pobrežia. Concepcion bola na tom len o niečo vyše míľu lepšie, keď doplávala do vzdialenosti 5,785 nmi od pobrežia. Zaujímavosťou je, že lode počas pôvodnej Magellanovej plavby boli rozložené úplne rovnako, akoby to osud chcel. Pozorný čitateľ si to môže overiť na priloženej mape.

    V tomto momente sa očakával jasot od zúčastnených členov FEA, avšak na počudovanie celého davu zúčastnených došlo len k tichému odchodu certifikovaných pozorovateľov. Nášmu redaktorovi sa nepodarilo zistiť dôvod tohoto náhleho ústupu. Môžeme len usudzovať, čím to bolo. Podľa neoverených informácii mohlo dôjsť k zakriveniu použitých ďalekohľadov vplyvom horúčav spôsobených globálnym otepľovaním. Ďalšie zdroje hovoria o tom, že lode neboli na obzore, ale nad obzorom, alebo že vysielali akúsi kacírsku a poburujúcu správu. Aké závery z tohoto tajomného úteku plynú, nevedel povedať ani doc. Fillhammer.

    Stanovisko Klausa von Trotla sa nám zatiaľ nepodarilo zistiť. Tému budeme aktualizovať.

    Tajnička mesiaca

    Vyriešte tajničku na tento mesiac a získajte ďalšie číslo zadarmo!

    Hra na tento mesiac

    Niečo pre zábavu i zamyslenie. Potrápte svoje mozgové bunky.

    Mesiac v znamení Raka

    Tento mesiac od veštca Herberta.

    Júlový pro-test

    Test alternatívnych znalostí.

    Kruh v obilí na tento mesiac

    INZERCIA